Od jakiegoś czasu zabieram się do napisania czegoś o świętej roślinie Inków, Liście Koki, to bardzo trudna sprawa, ponieważ ludzie w Polsce usłyszawszy słowo „koka”, natychmiast kojarzą to z „kokainą”.
To jest tak jakby twierdzić, że ziemniak to alkohol; albo że mak to opium. Tak nie jest, „kokaina”, została stworzona przez białych ludzi, którzy w swojej mądrości odzielili alkaloid z liscia i powstała właśnie „kokaina”, która służyła i służy , jako środek znieczulający przy operacjach i innych zabiegach chirurgicznych, bo tak działa „kokaina”. Do produkcji kilograma „kokainy” potrzebna jest ogromna ilość liści koki, które są poddawane obróbce chemicznej, krystalizacji i rafinowania (tak jak cukier) i dopiero wtedy powstaje „kokaina”.
W życiu duchowym Indianie mieszkający w Andach, początkowo Inkowie a obecnie ich potomkowie, czcili Matkę Naturę i Matkę Ziemię.
Liście koki zawsze im towarzyszyły, nawet przed Inkami liście koki były używane przez kultury pre-inkaskie takie jak Tiuhuanaku, Mochica i inne.
Wszystkie te Narody, aby modlić się do Bogów a szczególnie tego najważniejszego Taita Inti (Ojca Słońce) używali K’Intu (3 liście koki połączone i trzymane w jednej ręce). W taki sposób Indianie mieszkający w Andach łączą się z Matką Naturą i rozdają komunię z tym co święte. Ten Ceremoniał dla Bogów, jest uważany za sakrament, w którym jeść K”intu z liści koki, znaczy jeść ciało Wielkiego Ducha Życia (Słońca) i wchodzić w bezpośrednią relację ze Świętą Matką Koką.
Liście Koki są święte, bo nie tylko służą do rytuałów, ale też używane są w medycynie, do trepanacji czaszki i usuwania guzów mózgu. Oleju przygotowanego z tych liści używało się jako środka znieczulającego. Jako roślina lecznicza pomaga w dolegliwościach żołądkowych, wyrównuje ciśnienie i jest świetnym środkiem dla strun głosowych.
Jako pokarm był i jest doskonałą odżywką, jako że zawiera bogactwo witamin i minerałów.
W 1976 r, Uniwersytet Harvard opublikował:….. Liście koki są tak samo lub bardziej odżywcze niż niektóre rośliny strączkowe i odżywki znane na rynku. A w 1995 r Światowa Organizacji Zdrowia publikuje:…… „ konsumpcja liści koki nie powoduje negatywnych efektów na zdrowiu, wręcz przeciwnie spełnia funkcje terapeutyczne i społeczne wśród narodów indiańskich mieszkających w Andach”..
CHARAKTERYSTYKA CHEMICZNA
SKŁAD CHEMICZNY LISCIE KOKI
..........................(1)LIŚCIE KOKI............(2)NAPAR Z LIŚCI KOKI
Wilgotność, g%..................9.21...............................99.8
Ekstrakt suchy, g%..............0.790...............................0.2
Ekstrakt eteryczny, g%..........4.53................................0.004
Węglowodany, g%................49.62................................0.03
Proteiny ogół (N x 6.25),g%....15.96................................0.004
Proteiny strawne(N x 6.25) g%..12.39.................................---
Fibra surowa g%................13.00.................................---
Popioły, g%.....................7.68................................0.019
Piasek i Krzemionka, g%.........1.55................................0.593
Karoten, mg %..................42.34................................0.03
Tiamina, mg %...................0.16................................0.0004
Riboflavina, mg%................0.88................................0.004
Vitaminy C, mg%................16.70................................0.05
Niacina, mg%...................26.00................................0.05
Wapń, mg%....................1550.7.................................0.065
Fosfor, mg%...................209.7.................................0.042
Żelazo, mg%.....................4.2.................................0.015
Sód, mg%........................0.59................................0.001
Potas, mg%......................0.96................................0.004
Alkaloidy ogólne,g%.............0.821...............................0.003
Kokaína,g%......................0.738...............................0.0024*
(1) Wyniki przedstawione dla 100 gr. oryginalnej próbki liści koki.
(2) Wyniki przedstawione dla 100 ml.naparu, (jedna torebka w przybliżeniu 1 gr./200 ml wrzącej wody i parzenie przez 5 minut).
Skład chemiczny Liście Koki są podatne na zmiany. Zależy to od różnych czynników takich jak: różnorodność Liści Koki, skład chemiczny ziemi, sposób hodowli i zbioru, czas wysuszenia i magazynowania.
*Wyniki składu chemicznego MATE DE COCA (naparu) i Liście Koki były wzięte z Raportu N°296-82-DQF/INN, emitowane przez Instytuty Narodowe Zdrowia i Żywienia oraz Sektor Zdrowia Peru (1982,1983) i z ostatnich analiz z certyfikatami Uniwersytetu Peruwiańskiego im. Cayetano Heredia.
WŁAŚCIWOŚCI TERAPEUTYCZNE
* Ma wyraźne działanie trawienne i odżywcze.
* Pobudza czynność oddychania. Dlatego jest używana w przypadku “choroby wysokości”.
* Ma właściwości wzmacniające i energetyczne.
* Jest regulatorem metabolizmu węglowodanów.
* Dietetyczna w przypadku zdrowego odżywiania.
* Pomaga przy zmęczeniu strun głosowych.
* Wspomaga leczenie artretyzmu i reumatyzmu.
1 ORZEŁ MIRKO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz