wtorek, 9 października 2012

Liście Koki i duchowość Inków.

Od jakiegoś czasu zabieram się do napisania czegoś o świętej roślinie Inków, Liście Koki, to bardzo trudna sprawa, ponieważ ludzie w Polsce usłyszawszy słowo „koka”, natychmiast kojarzą to z „kokainą”.

To jest tak jakby twierdzić, że ziemniak to alkohol; albo że mak to opium. Tak nie jest, „kokaina”, została stworzona przez białych ludzi, którzy w swojej mądrości odzielili alkaloid z liscia i powstała właśnie „kokaina”, która służyła i służy , jako środek znieczulający przy operacjach i innych zabiegach chirurgicznych, bo tak działa „kokaina”. Do produkcji kilograma „kokainy” potrzebna jest ogromna ilość liści koki, które są poddawane obróbce chemicznej, krystalizacji i rafinowania (tak jak cukier) i dopiero wtedy powstaje „kokaina”.

W życiu duchowym Indianie mieszkający w Andach, początkowo Inkowie a obecnie ich potomkowie, czcili Matkę Naturę i Matkę Ziemię.

Liście koki zawsze im towarzyszyły, nawet przed Inkami liście koki były używane przez kultury pre-inkaskie takie jak Tiuhuanaku, Mochica i inne.

Wszystkie te Narody, aby modlić się do Bogów a szczególnie tego najważniejszego Taita Inti (Ojca Słońce) używali K’Intu (3 liście koki połączone i trzymane w jednej ręce). W taki sposób Indianie mieszkający w Andach łączą się z Matką Naturą i rozdają komunię z tym co święte. Ten Ceremoniał dla Bogów, jest uważany za sakrament, w którym jeść K”intu z liści koki, znaczy jeść ciało Wielkiego Ducha Życia (Słońca) i wchodzić w bezpośrednią relację ze Świętą Matką Koką.

Liście Koki są święte, bo nie tylko służą do rytuałów, ale też używane są w medycynie, do trepanacji czaszki i usuwania guzów mózgu. Oleju przygotowanego z tych liści używało się jako środka znieczulającego. Jako roślina lecznicza pomaga w dolegliwościach żołądkowych, wyrównuje ciśnienie i jest świetnym środkiem dla strun głosowych.

Jako pokarm był i jest doskonałą odżywką, jako że zawiera bogactwo witamin i minerałów.

W 1976 r, Uniwersytet Harvard opublikował:….. Liście koki są tak samo lub bardziej odżywcze niż niektóre rośliny strączkowe i odżywki znane na rynku. A w 1995 r Światowa Organizacji Zdrowia publikuje:…… „ konsumpcja liści koki nie powoduje negatywnych efektów na zdrowiu, wręcz przeciwnie spełnia funkcje terapeutyczne i społeczne wśród narodów indiańskich mieszkających w Andach”..

CHARAKTERYSTYKA CHEMICZNA

SKŁAD CHEMICZNY LISCIE KOKI

..........................(1)LIŚCIE KOKI............(2)NAPAR Z LIŚCI KOKI

Wilgotność, g%..................9.21...............................99.8

Ekstrakt suchy, g%..............0.790...............................0.2

Ekstrakt eteryczny, g%..........4.53................................0.004

Węglowodany, g%................49.62................................0.03

Proteiny ogół (N x 6.25),g%....15.96................................0.004

Proteiny strawne(N x 6.25) g%..12.39.................................---

Fibra surowa g%................13.00.................................---

Popioły, g%.....................7.68................................0.019

Piasek i Krzemionka, g%.........1.55................................0.593

Karoten, mg %..................42.34................................0.03

Tiamina, mg %...................0.16................................0.0004

Riboflavina, mg%................0.88................................0.004

Vitaminy C, mg%................16.70................................0.05

Niacina, mg%...................26.00................................0.05

Wapń, mg%....................1550.7.................................0.065

Fosfor, mg%...................209.7.................................0.042

Żelazo, mg%.....................4.2.................................0.015

Sód, mg%........................0.59................................0.001

Potas, mg%......................0.96................................0.004

Alkaloidy ogólne,g%.............0.821...............................0.003

Kokaína,g%......................0.738...............................0.0024*

(1) Wyniki przedstawione dla 100 gr. oryginalnej próbki liści koki.

(2) Wyniki przedstawione dla 100 ml.naparu, (jedna torebka w przybliżeniu 1 gr./200 ml wrzącej wody i parzenie przez 5 minut).

Skład chemiczny Liście Koki są podatne na zmiany. Zależy to od różnych czynników takich jak: różnorodność Liści Koki, skład chemiczny ziemi, sposób hodowli i zbioru, czas wysuszenia i magazynowania.

*Wyniki składu chemicznego MATE DE COCA (naparu) i Liście Koki były wzięte z Raportu N°296-82-DQF/INN, emitowane przez Instytuty Narodowe Zdrowia i Żywienia oraz Sektor Zdrowia Peru (1982,1983) i z ostatnich analiz z certyfikatami Uniwersytetu Peruwiańskiego im. Cayetano Heredia.

WŁAŚCIWOŚCI TERAPEUTYCZNE

* Ma wyraźne działanie trawienne i odżywcze.

* Pobudza czynność oddychania. Dlatego jest używana w przypadku “choroby wysokości”.

* Ma właściwości wzmacniające i energetyczne.

* Jest regulatorem metabolizmu węglowodanów.

* Dietetyczna w przypadku zdrowego odżywiania.

* Pomaga przy zmęczeniu strun głosowych.

* Wspomaga leczenie artretyzmu i reumatyzmu.

1 ORZEŁ MIRKO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz